Designeren bag y stol – Hans Wegner er død – 92 år gammel

y stolHans Wegner, hvis danske Moderne møbler – mest berømt var hans y stole – hjalp ændre forløbet af designhistorie i 1950’erne og 60’erne ved slibning modernismens skarpe kanter og give æstetikere et komfortabelt sæde, døde den 26. Jan. I København. Han var 92.

Hans død blev bekræftet af hans datter Marianne Wegner, som arbejdede sammen med sin far i mere end 20 år.

Wegner var en i ​​en lille gruppe af danske møbeldesignere, hvis elegante men komfortable kreationer gjort Dansk Modern alle de vrede blandt kosmopolitiske amerikanere af 50’erne og 60’erne.

Han fik også en fodnote i den politiske historie, da, i 1960, vicepræsident Richard M. Nixon og senator John F. Kennedy sad på Wegners y stol i den første nationalt tv præsidentvalg debat.

“Han var en af, ​​hvad jeg mener om de ydmyge giganter 20. århundredes design, de mænd, der sandsynligvis ville hade udtrykket designer og foretrækker at kalde sig møbelsnedkere,” siger Paola Antonelli, kurator for arkitektur og design på Museum of Modern Art i New York, hvor mange af Mr. Wegners stole er ikke kun på skærmen, men i brug, i museets flere restauranter.

Beskriver appel af hans møbler, sagde hun, “Først og fremmest, er det behageligt, og siger, at det er behageligt før at sige det er smukt er virkelig stor ros, fordi sandheden er, at det er utrolig elegant.”

Wegner steg til international fremtrædende plads som en af ​​en håndfuld danskere, der greb design verdens opmærksomhed med en frisk æstetisk af skulpturelle og organiske moderne møbler. Andre var Arne Jacobsen, Finn Juhl, Børge Mogensen og Poul Kjærholm.

Hans Wegner i sit hjem i 1997. Credit Associated Press

Deres værker, ofte lavet i varmt blond træ, tæmmet den kolde krom glans af Bauhaus-inspirerede internationale stil. I den proces, de fandt en måde at svalehale ordene “dansk” og “moderne” for første gang, slutter møbelsnedker-guild traditioner høj håndværk, kvalitet og komfort med modernistiske principperne om enkelhed og grafisk skønhed.

ch24

Denne enhed blev indbegrebet af Wegners to mest kendte stol designs, begge introduceret i slutningen af ​​1949. Den ene var Y-stolen, med et Y-formet ryg split og en krum ryg og armlæn foreslået af et barns kinesisk stol han så. Undertiden kaldes den Y-ryggen, det er en underspillet arbejde enkelhed og komfort, dens yndefulde form antyder både østasiatisk design og modernistiske idealer. Det er stadig lavet i dag af det danske firma Carl Hansen & Søn.

Hans anden 1949 succes blev kendt blot som formanden eller den runde stol. (Wegner navngav ikke sine stole, han lod fabrikanter eller kunder navngive dem som de kunne lide, hvilket fører til en vis forvirring i årenes løb.) Formanden er en påfaldende moderne design, med en caned sæde og en ryg og armlæn lavet af en kontinuerlig halvcirkel af træ. Dette var stolen anvendes i Kennedy-Nixon debat.

Født i 1914, Hans Jørgen Wegner lært træbearbejdning som dreng, søn af en skomager, i Tønder, i det sydlige Danmark. Han studerede design i København i 1938, da han blev hyret af Mr. Jacobsen og Erik Møller til at designe møbler til rådhuset, de skabte i Århus, Danmark. Inden projektet var forbi, mødte han Inga Helbo, en sekretær i Mr. Jacobsens kontor. De blev senere gift.

Når Århus-projektet blev afsluttet, startede Wegner sin egen design virksomhed, og i midten af ​​1940’erne, han havde skabt stoledesign for Fritz Hansen og Johannes Hansen møbler selskaber, herunder Peacock stol, en smart opdatering af Windsor stol.

Arbejde ud af et studie på hans hus, producerede Wegner hundredvis af prototyper og måtte presses til at forlade arbejdet for familieferier. Spurgte, hvad hans andre interesser var, hans datter Marianne, sagde med et grin: “Bortset fra møbler? Ingen. “Hr Wegners kone og et andet datter, Eva Wegner, også overlever ham.

Ved slutningen af ​​1960’erne, havde de vrede for dansk Modern afkølet i USA. Men Wegner holdes arbejde, skabe nye designs til en anden dansk virksomhed, P P Møbler. Han trak sig tilbage i begyndelsen af ​​1990’erne, da Marianne, en arkitekt, overtog hans atelier.

I det seneste årti var han i stand til at vidne til en bølge af fornyet interesse for hans arbejde. Midten af ​​århundredet moderne møbler er igen i høj kurs, ifølge talsmænd for P P Møbler og Carl Hansen. Hvad var en chic ser et halvt århundrede siden, har i dag tilsluttet sig Pantheon af mainstream stil, måske en passende hyldest til en mand, der mente, at en stol bør gøres godt nok til at vare mindst 50 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *